Meny

Temadag Rädda Östersjön gjorde succé bland eleverna på Furulundsskolan

Engagemanget var stort bland Furulundsskolans elever när de  hade temadag för projekt Rädda Östersjön i Nogersund. Allt från föreläsning, sopplockning och guidad tur på havet stod på schemat. Att komma ut i samhället och få kunskap och arbeta för havets mående var lärorikt. 

Temadag ledde till ökad kunskap om Östersjöns mående

Klasserna NA21, NA20 och BF20 har under våren i sina olika ämnen undervisning utifrån kursmål kopplat till projektets huvudfokus. För att öka medvetenheten ytterligare och komma närmare havet anordnade projektet en temadag i Nogersund där de på flera olika stationer lärde sig mer om Östersjön.

Programmet var fullspäckat med kunskap, bland annat så föreläste Jan Söderhielm som är projektledare på Expedition Baltic Sea om goda exempel och vikten att agera nu för att rädda havet.

 

En av stationerna var sopplockning och eleverna fick ihop tre stora, svarta sopsäckar under dagen.

- "Vi fick oss en tankeställare när det gäller miljön och all skräp vi plockade upp", säger eleven Zack.

Jan från Rädda Östersjön håller föreläsning för Furulundsskolans elever

En guidad tur på havet i en rib-båt där fokus var på människans påverkan på natur- och djurliv stod också på agendan.

- "Jag tyckte det var kul att åka rib- båt och höra om säl, skarv och djurlivet runt Hanö", säger eleven Zamira.

 

Även Nogersunds hembygdsförening var på plats och berättade om hur det var förr i tiden och relationen till havet.

- "Intressant att lära sig om hur de levde och bodde förr i Nogersund", säger eleven Emma.

Ribbåt med elever från Furulundsskolan på väg in i Nogersunds hamn

- "Dagen var framgångsrik, elevernas intresse gick inte att ta miste på. Att de får komma utanför skolans väggar och göra något på riktigt gör att våra elever får med sig kunskap som förhoppningsvis bidrar till förändring gällande Östersjöns mående och framtid, säger Nicklas Nilsson", lärare och projektmedlem i Rädda Östersjön på Furulundsskolan. 

Även Sölvesborg- Mjällby Sparbank som är initiativtagare till  projektet var på plats. Stefan Ohlson, VD, delar sina tankar om dagen och projektet:

 

- "Det är så kul att se ungdomarnas entusiasm kring ett så viktigt område som Östersjön. Kan Sparbanken vara med och bidra till ökade kunskaper hos kommunens ungdomar är vi jätteglada. Ungdomarna är de stora påverkarna inför framtiden och gör det bäst genom kunskap".

 

Stefan Ohlson på bankens balkong med Sölvesborgsviken i bakgrunden

Fler aktiviteter framöver i projekt Rädda Östersjön

Det har under hela våren arbetats med aktiviteter i undervisningen för berörda klasser om Rädda Östersjön. Men även framåt kommer fler aktiviteter utanför skolans undervisning att äga rum för projektet.

 

Under vecka 25 kommer Briggen Tre Kronor af Stockholm till Sölvesborgs kommun. Den veckan fyller projektet med aktiviteter och möten som är relevant för Östersjön på lokal nivå. Mer information kommer när detaljerna är klara.