De lokala Sparbankerna bjuder 2 600 elever på bio för att se Glada Hudik-teaterns viktiga film ”Det kunde varit vi”

Bild från filmen

Sölvesborg-Mjällby Sparbank och Sparbanken i Karlshamn bjuder in över 2 600 elever och lärare i Sölvesborg, Karlshamn och Olofströms kommuner till exklusiva filmvisningar av Glada Hudik-teaterns nya dokumentärfilm ”Det kunde varit vi”. Filmen kommer att visas för årskurs 8–9 och gymnasieelever under oktober.

”Det kunde varit vi” är en dokumentär som tar oss tillbaka i tiden – från invigningen av rasbiologiska institutet i Uppsala 1922 till Vipeholmsanstaltens experiment på utvecklingsstörda 1945–1955. Filmen är en påminnelse om vad som kan hända om vi glömmer att vara medmänniskor.

– Det är en självklarhet att vi som sparbanker är med och möjliggör lärandet för ungdomar i vårt lokalområde. ”Det kunde varit vi” belyser många mörka sidor ur vår historia som vi till varje pris måste undvika att upprepa. Det är ett ämne som är högst aktuellt med tanke på den ideologiska utvecklingen som kan ses i flera länder efter EU-valet. Men filmen förmedlar också hopp och framtidstro. Filmen och dess viktiga budskap om alla människors rätt till livet ligger nära vårt DNA som lokal sparbank, säger Per Rickardsson, vd Sparbanken i Karlshamn.

– Vetskapen om vår historia kan hjälpa oss att bygga en bättre framtid. Det här initiativet går väl i linje med Sparbanksidén och vi är oerhört stolta att tillsammans med 40 andra Sparbanker möjliggöra detta runt om i hela landet, Det är viktigt att skapa medvetenhet om hur man ska behandla varandra, säger Stefan Ohlson, vd Sölvesborg-Mjällby Sparbank.

Efter filmen får elever och lärare ta del av ett arbetsmaterial från Glada Hudik-teatern som lyfter aktuella frågor om inkludering, medmänsklighet och samtiden.

– Vi tror att det kommer bli många bra diskussioner och vi är redo att ta den diskussionen. Som skola jobbar vi hela tiden med inkludering och det är en hemsk historia vi har men man behöver vara medveten för att kunna göra bättre och kloka beslut idag, säger Kerstin Tjernlund, rektor på Nordenbergsskolan, i Olofström.

Eleverna kommer att få se filmen på de lokala biograferna i Olofström, Karlshamn och Sölvesborg.

– Det är viktigt att vi ser till att det inte bara blir en filmvisning utan ett levande projekt på skolan. Dagens samhälle är hårt. Vi behöver plocka in de mjuka värdena i skolan. Inkludering och acceptans är otroligt viktigt. Den här filmen kommer i helt rätt tid, säger Christel Lundin, rektor på Furulundsskolan, i Sölvesborg.

En film som ska starta en folkrörelse

– Efter att ha gjort den här filmen har jag tänkt mycket på två saker; Vad är empati? Hur fort går det att avhumanisera människor? Ja det går väldigt fort. Den här filmen står för ett samhälle där människor får vara olika och annorlunda. Om vi vill skapa ett inkluderande samhälle är det upp till var och en. Vi vill inte bara skapa medvetenhet inom skolan utan vi hoppas tända en eld i hela samhället, säger Pär Johansson, grundare och ledare Glada Hudik-teatern.

Totalt kommer över 60 000 skolelever få möjlighet att se filmen runt om i Sverige. Filmen visas för skolelever lokalt vecka 42–43.

Se filmens trailer nedan:

Filmaffisch för filmen "Det kunde varit vi"

Om Glada Hudik-teatern och ”Det kunde varit vi”

Glada Hudik-teatern arbetar för att ge människor med intellektuell funktionsnedsättning förutsättningar att bli en naturlig del av samhället och ge dem verktyg att leva ett så innehållsrikt liv som möjligt.

I filmen ”Det kunde varit vi” reser Emma Örtlund, Ida Johansson och Pär Johansson från Glada Hudik-teatern till olika platser i Sverige och träffar anhöriga, forskare och experter som ger svar på svåra frågor och berättar om hur personer med olika funktionsvariationer behandlats genom tiderna. ”Det kunde varit vi” har biopremiär 11 oktober.

Gruppbild med Per Richardsson, Kerstin Tjernlund, Stefan Ohlson och Christel Lundin.
Per Richardsson, Kerstin Tjernlund, Stefan Ohlson och Christel Lundin.