Meny

Golfklubben ställer om

Vi möter Kristian Olsson och Tobias Johansson på Sölvesborgs Golfklubb – två eldsjälar som berättar om klubbens fokus på hållbarhet. 

Kristian och Tobias sitter i en golfbil

- "Vi har alltid haft miljötänk i fokus och vi försöker steg för steg förbättra och utveckla vår verksamhet", säger Kristian Olsson.

 

Golfklubben är en förening fullt ut och har ca. 1300 medlemmar och besökare från hela Sverige och Europa. Att spela golf på Sölvesborgs Golfklubb innebär att man spelar på en av Sveriges bästa golfbanor, men golfklubben tycker det är viktigt att leverera en upplevelse och även locka icke golfare.

 

- "Vår padelbana invigdes för 8 år sedan och där riktar vi oss främst till familjer som vill spela och ha kul. Vi erbjuder också en 9 hålsbana och en puttinggreen som man kan spela på även som hobbygolfare. Har man bokat en golfweekend och det är dåligt väder så bokar man inte av på samma sätt längre", säger Tobias Johansson.

Det råder ingen tvekan om att eldsjälarna i Golfklubben drivs av att utveckla verksamheten när vi möter dem. Det är mycket planer och ambitioner för framtiden.

 

- "Just nu fokuserar vi på vad vi kan bidra med till nästa generation. Vi vill dra vårt strå till stacken", berättar Kristian.

Kristian står framför golfklubbens golfstudio.

Förra året ansökte Golfklubben om solcellsbidrag hos Jordbruksverket och beviljades ett bidrag på 244 000 kr.

I skrivande stund installeras 519 solcellspaneler som ska producera ca 190 kW/år. De installeras på taket på maskinhallarna av den lokala leverantören Tammp. Golfklubben går själva in med en investering på 2.2 Mkr och de räknar med att det är en återbetalningstid på ca 9 år.

 

- "Med en livslängd på 25 år på solpaneler så känns det som en självklar investering och vi räknar med att vi kommer klara stora delar av vår förbrukning. Här har banken varit ett viktigt bollplank för oss. Man kommer till och med att kunna följa solcellsproduktionen på vår hemsida i realtid", berättar Tobias.

Solceller monterade på golfklubbens maskinhallar.
Solceller monterade på golfklubbens maskinhallar med klubbhuset i bakgrunden.

Golfklubbar runt om i Sverige har tidigare haft rykte om att vara miljöbovar då det krävs mycket bevattning och gödning. Det stämmer inte riktigt då många golfklubbar tar vatten från egna brunnar och använder miljövänlig gödning.

 

Kristian och Tobias berättar även om Golfklubbens planer på att anlägga en våtmark vid hål 13 där kanalen rinner som mynnar ut i Sölvesborgsviken. Det är en investering på ca 4.9 Mkr där länsstyrelsen finansierar 80% och Golfklubben de resterande 20%. Golfklubben samarbetar med markägare och kommunen i detta projekt.

 

- "I kanalvattnet finns det mycket kväve och fosfor som främst kommer från åkermarkerna. Genom att anlägga en våtmark så kan vi ta hand om mycket av vattnet och vattna våra banor och därmed minskar vi vattenflödet och utsläppet i Sölvesborgsviken", berättar Kristian.

Dammen bredvid golfbanan fotograferad från ovan.

När vi hör Kristian och Tobias prata om sina hjärtefrågor kan vi inte låta bli att ryckas med och beundra deras väg framåt i hållbarhetsfrågorna. Det får oss också att reflektera över att det är ju egentligen inte Golfklubben som tjänar på att anlägga en våtmark utan det är hela Sölvesborg och Östersjön som gynnas med minskat utsläpp. Det är ju något väldigt fint att lämna efter sig till kommande generationer.

Tobias och Kristian tillsammans med Linnea från banken står på golfbanan.
Tobias Johansson och Kristian Olsson från Golfklubben tillsammans med Linnea Berner från Sparbanken.

Fakta:

Så här mycket kommer solcellerna generera: ca. 190.000 kWh/år

Så här mycket förbrukar golfklubben: ca. 280.000kWh/år

Så här mycket minskar utsläppet av fosfor och kväve i Sölvesborgsviken när våtmarken anläggs: 2 ton per år.