Hoppa till textinnehållet
Aktivt val

En oas vid Vesan

Vi möter Linda Lövberg och Jeppe Robertsson som tillsammans driver Gummagården i Norje.
En riktig oas vid Vesan om du frågar oss. 

Linda och Jeppe står i växthuset
Linda Lövberg och Jeppe Robertsson

När vi får en rundvandring och äntrar växthuset är det som att vi transporteras till ett exotiskt land. En härlig värme omger oss och vi är omringade av meterhöga plantor där gula blommor blir till gurkor.Växthuset byggs nu ut, idag odlas på 25.600 kvm och skördas ca 1.800 ton gurkor per år, efter utbyggnad kommer skörden i princip att dubblas. Linda och Jeppe berättar att inget går till spillo utan allt tas om hand. Plantorna beskärs och blasten komposteras.

 

Det är föga förvånande att Gummagården vann Länsförsäkringars hållbarhetspris på Guldekengalan i höstas då de har ett tydligt miljötänk i hela verksamheten. 

”Vår investering i solceller 2019 har visat sig vara helt rätt för oss”.

- "Vår investering i solceller 2019 har visat sig vara helt rätt för oss, särskilt med tanke på dagens höga elpris. Solpanelerna lades i öst/väst läge vilket har visat sig ge mer energi än om vi hade lagt dem i söderläge. Solcellerna ger ca 220 000 kWh per år", berättar Linda.

Solceller på en av Gummagårdens fastigheter

Linda och Jeppe har gjort en hel del klimatsmarta investeringar genom åren. År 2008 började Gummagården elda med skogsflis stället för olja och gas, allt för att minska koldioxidutsläppet. Skogsflisen värmer upp växthusen och överskottet av värme lagras i stora ackumulatortankar. Idag jobbar de stenhårt för att hitta framtidens värmekälla där de bland annat kikar på vätgas.

Återvunnen koldioxid används som gödning. Väv i taken används för att spara energi. En damm har byggts som samlar upp regnvatten från växthusens tak.

 

- "Varje kruka har droppbevattning, vattnet som inte plantan tar upp rinner genom krukan och leds ut till stora tankar där det pastöriseras. Därefter blandas det återvunna vattnet med både nytt vatten och regnvatten från dammen. Bevattningen blir på så sätt en cirkulär process där inget vatten går till spillo" berättar Jeppe.

 

Gummagården bedriver även lantbruk på 145 ha. Förra året stod 4 hektar våtmark klar som fångar upp fosfor och kväve och som minskar utsläppet i Östersjön. Hit kommer många besökare för att kika på våtmarken, både nyfikna privatpersoner men även studiebesök av intressenter för vattenvård och andra lantbrukare.

Plantor med gurkor i Gummagårdens växthus

”Vi har världens bästa jobb!”

 

Linda och Jeppe tycker att de har väldens bästa jobb och det märker vi verkligen när de berättar om sin fantastiska verksamhet. De odlar till största del gurkor men bedriver även lantbruk med växtodling. Dessutom odlar de odlar bär och grönsaker till den egna gårdsbutiken, såsom potatis, spannmål, majs, raps, morötter, hallon och jordgubbar.

En drönarbild över Gummagårdens våtmarksområde
Drönarbild över Gummagården

- "Vi är lyckligt lottade som har haft några bra år som gjort att vi kan investera, vilket visat sig vara helt rätt investeringar för oss. Vi utvecklar ständigt verksamheten där hållbarhet har en central roll för oss. Vi älskar vårt jobb och vår verksamhet – vi har underbara arbetskamrater, vi har helt enkelt världens bästa jobb", säger Linda.

 

Gummagården har också en mycket populär gårdsbutik där man kan köpa gårdens produkter men också kläder och inredning. 

Linda och Jeppe i Gummagårdens gårdsbutik

- "Hela gänget åker på inköpsresa inför gårdsbutikens öppnande och det är viktigt för oss att alla våra medarbetare känner delaktighet. Vi uppskattar verkligen var och en och det är vi tillsammans som driver verksamheten framåt", avslutar Linda.

Prylar i Gummagårdens gårdsbutik
Prylar i Gummagårdens gårdsbutik

Visste du att:

  • Priset på gurkorna bestäms från dag till dag på auktion.
  • Gummagården använder nyttodjur, små djur som äter upp skadedjuren som förstör plantan. Det är en biologisk bekämpningsmetod som bidrar till friska växter och en balanserad odlingsmiljö.
  • Gummagården har levererat gurkorna till Sweden Rocks smaksatta gin.
  • Det tar ca 72h för en gurkplanta att gro.
Påsar med nyttodjur hänger på gurkplantorna