Hoppa till textinnehållet
Aktivt val

Snickaren som dök in i charterns värld

Vi gör ett besök hos Hampus Södergren på Hanö Dyk & Ribcharter som erbjuder fartfyllda naturupplevelser på Östersjön. 

Vi möter Hampus i hamnen i Nogersund där han har sin hamnplats. RIB står för Ridgid Inflatable Boat och det är en båt med hårt skrov försett med uppblåsbara pontoner. Båtarna är kända för sin hastighet men framför allt sin sjöduglighet. De är att betrakta som osänkbara. Det känns väldigt tryggt när vi följer med Hampus på en tur till Hanö. Det är en magisk upplevelse. Det är soligt, lätt bris och siktet är klart. Hampus kör som ett riktigt proffs när han parerar båten mot vågorna. Det finns inga ord som kan beskriva den fantastiska vyn – horisonten med segelbåtar som solens strålar lyser upp likt den perfekta vykortsbilden vi alla känner igen. När vi närmar oss Hanö slås vi av den otroligt vackra ön som vi får oss en ordentlig vy av när Hampus kör längst med ön. 

 

Hampus är uppvuxen i Hällevik och har alltid älskat dyk och snorkling. I viken i Hällevik finns ett stenrös som Hampus dök i som barn från morgon till kväll till mammas stora fasa. Där och då blev han fast i fridykningen som blev hans stora passion i livet. 

Hampus styr Ribbåten inne i hamnen på Hanö.

- "Passionen sitter i känslan som infinner sig vid ett dyk. Det händer något i kroppen. En reflex kickar igång och ett inre lugn infinner sig. Blodflödet strömmar ut i kroppens vitala delar och gör att andningen blir lugnare. Det blir någon slags kick som man bara vill ha mer av", berättar Hampus.

Efter att ha dykt på hemmaplan och på olika resor genom åren har tanken om att starta något eget växt fram även om jobbet som snickare känts tryggt.

 

- "Jag hade ett möte med Näringslivskontoret i Sölvesborg som blev eld och lågor över min idé om att starta dyk & ribcharter. Det gjorde att jag startade igång verksamheten tidigare än jag tänkt från början, redan i våras", berättar Hampus. 

Vänthallen i Hanö hamn
Hampus står i sin Ribbåt i Nogersunds hamn.

Hampus erbjuder dykning för rutinerade dykare med egen utrustning, olika skräddarsydda företagsevent och turistcharter längst Listerlandet men också Åhus-Karlshamn. 

 

- "För några veckor sedan hade jag en 9:e klass som sparat till en klassresa som inte blev av och som jag hämtade upp vid glassbåten och körde sightseeing med längst kusten här. Det blev ett mycket uppskattat event", berättar Hampus. 

 

Hittills har Hampus fått mycket uppmärksamhet för sitt nystartade företag och många positiva reaktioner. 

 

- "Jag använder mig främst av Instagram så vill man boka så gör man det smidigast där. Där lägger jag också ut tider för privatpersoner som vill åka med. Det kostar 400 kr per person", avslutar Hampus. 

Hampus blickar mot Hanö från förarsätet på Ribbåten.
Malkvarn utanför Hanö
Malkvarn utanför Hanö.

Fakta:

Namn: Hampus Södergren


Ålder: 30 år


Familj: Sambo Emma och två barn, Majken 2 år och Ture 2 månader


På fritiden: Familjen, dykning och musik


Personligt rekord i fridykning: 25,5 m


Den bästa dykplatsen: Malkvarn som ligger ca. 2 km från Hanö


Instagram: @hanodykochrib 

 

Facebook: facebook.com/hanodykochrib