Meny

Gasa smart mot en fossilfri framtid

Listermacken satsar på biogas

När vi närmar oss Listermacken i Mjällby ser vi solcellerna på fastighetens tak meddetsamma. Det var en grön investering som vi var med och finansierade 2022 och idag är vi i Mjällby för att prata med Patrik om den stora biogassatsning som han nu gjort med vår hjälp, bara ett drygt år senare.

Patrik och Andreas står vid biogaspumpen

Sedan i slutet av september finns en biogaspump på plats för att erbjuda ytterligare service till drivmedelskunder som gjort ett hållbart bilval. Till biogasanläggningen hör också en bod med kontrollrum och två enorma tankar på totalt 4 500 kg biogas, Listermackens ägare Patrik Johansson tar oss med på en rundtur och vi pratar om anläggningen, satsningen, samarbetet och tajmingen.

Varför biogas och varför just nu Patrik?

– Jag funderar alltid på sätt att utveckla och erbjuda mina kunder ännu bättre service och håller ögonen öppna för möjligheter. När jag fick höra om Naturvårdsverkets initiativ Kimatklivet, som finansierar 70% av investeringen i biogas, bestämde jag mig för att gas skulle vara mitt nästa kliv. Totalsumman för biogasanläggningen är 9,2 miljoner men tack vare Klimatklivet har jag alltså bara betalat 30% av den kostnaden. En investering som Sölvesborg-Mjällby Sparbank hjälpt mig att finansiera.

Tajmingen handlar förstås om att jag ville ta vara på Klimatklivets erbjudande men jag tror också på en ökning för gas som drivmedel. Bilindustrin siktar på att avsluta produktionen av fossildrivna bilar 2030 och vi behöver fler alternativ än el för att klara omställningen. Kanske kommer det nya innovationer som vinner mark eller så ökar biogas rejält. En stor fördel som talar för det är att en vanlig bensinbil kan byggas om för att gå på gas till en relativt liten kostnad.

Grundplåten här och nu är att Sölvesborgs kommun, som har ramavtal med Listermacken, redan har ett flertal biogasbilar och avser även att köpa fler. Och så valde ju ni på Sparbanken gasbil. Det är en bra början, säger Patrik.

Listermackens ägare Patrik Johansson står vid Biogasanläggningen

Billigare och bättre

Just den här dagen tar Listermacken 29.20 kr/kg för biogasen. Det är en bit under riktpriset men Patrik har inte bråttom att höja såhär i början; han har faktiskt inte ens hunnit sätta upp en prisskylt ute vid vägen.

Tanken på en genomsnittlig personbil som går på gas rymmer 20 kg och går lika snabbt att fylla som en bensintank. På 1 kg kommer du ca 3 mil, det ger en milkostnad på runt 10 kr så det finns alltså en klar ekonomisk vinst med att köra på gas – inte bara miljöfördelar. Och för Patrik är det också klart bättre marginaler på biogas jämfört med bensin. Det kan göra stor skillnad i en framtid då bensinförsäljningen förväntas dyka rejält och möta minskningen:

– Det blir ett sätt att överleva på lång sikt. Jag säljer ganska små mängder gas idag men jag är redo när ökningen kommer. Och eftersom Klimatklivet stod för två tredjedelar av kostnaderna så har jag ett försprång gentemot konkurrenter som investerar senare och inte kan få samma stöd. Jag har ju också förmånen att ha en bank som vill vara med och göra skillnad, det är också en stor fördel, menar Patrik.

Drönarbild som visar solpanelerna på Listermackens tak

Viktig för utvecklingen

Andreas Johansson är företagsrådgivare hos oss och Patriks bankkontakt:

– Patrik är en entreprenör som utvecklar och framtidssäkrar Sölvesborg och det är något som är väldigt viktigt för oss på banken. Vi har kontakt löpande och en bra dialog – jag ser fram emot att göra fler hållbara satsningar tillsammans med honom och andra företagare i vår kommun som vågar, vill och tar ansvar genom gröna investeringar.

Mer ljus på gas

Sparbankens VD Stefan Ohlsson är en stor förespråkare av biogas. Såhär säger han om Listermackens satsning och möjligheten att stötta:

– Inget annat bränsle är bättre ur hållbarhetssynpunkt! När vi senast köpte företagsbil till Sölvesborg-Mjällby Sparbank var gasdrift ett givet val. Som alternativt bränsle är biogas smart på så många sätt. Det är ju fullkomligt genialt att vi kan tanka våra bilar på matavfall, för det är till stora delar det som vi slänger i de bruna kompostpåsarna som omvandlas till biogas. Och fördelarna stannar inte där, för restprodukter från gastillverkningen blir utmärkt och “luktfritt” gödsel till lantbrukarens odling av nya livsmedel – kretsloppet fortsätter. Vi på Sparbanken vill gärna bidra till att biogasens fördelar får mer uppmärksamhet och ser mycket positivt på samarbetet med Patrik.

Stefan Ohlson, VD på Sparbanken, tankar biogas i företagsbilen

Hållbart och högst levande

Innan vi lämnar Mjällby fyller vi förstås tanken i Sparbankens biogasbil och på vägen in mot stan pratar vi om att Listermacken verkligen är ett exempel på hållbart företagande i det breda perspektivet, alltså också ekonomiskt och socialt. Det är en arbetsplats för totalt tio anställda på del- och heltid, en social träffpunkt dit många kommer varje dag för att tanka, handla och hämta paket.

Det sägs ibland att samhällen börjar dö när macken stänger ner. Så bra då att Listermacken är en “tapp” med framtidsfokus och en livslust som smittar av sig på hela bygden.